dijous, d’abril 07, 2011

INDIGNAOS DE HESSEL I ALTRES IL.LUSIONS

Fa unes setmanes em vaig comprar el llibre d´Stéphane Hessel, ! Indignaos !. És un llibre curtet, que es llegeix bé però que a mi no m’ha agradat. Per que us feu una idea aquells que no us l’heu llegit, l’autor té 93 anys i va ser membre de la resistència francesa contra l’ocupació nazi, més tard va estar en un camp de concentració nazi, va acabar defenent la independència d´Argèlia i, avui en dia és un lluitador pro drets humans i per la causa palestina. Al llarg del llibre, Hessel fa una crida al jovent, sobretot d´Europa, perquè s’indignin amb la situació actual del món i que, aquesta indignació els porti a fer una insurrecció pacífica contra l’ordre establert. Tot això està molt bé, però per a mi, aquest senyor no toca de peus a terra.

En primer lloc, Hessel hauria de tenir coneixement de com és el jovent d’avui en dia abans de demanar-li quelcom tan complicat com una revolta social. Si el jovent d’avui en dia passa de la política, de temes socials, de temes col•lectius, com vol que facin una revolta???. El que demana/proposa Hessel és una autèntica utopia perquè la joventut d´avui dia viu en el “tantsemenfotisme”, altrament dit indiferència. A més, Hessel preveu que el jovent s´indigni amb temes que, a la majoria de joves, ni els interessen ni els coneixen: escletxa nord-sud, sistema capitalista, banca privada, educació, banca privada...

En segon lloc, Hessel compara la nostra generació, amb la generació de la França ocupada pels nazis i l’esperit de Charles de Gaulle. Crec que hem de salvar, i molt les diferències. La joventut d’avui té molts problemes, però, afortunadament, de moment no ens hem d’amoïnar per una ocupació feixista. Entenc que Hessel s’indignés als anys quaranta i s´afiliés a la “resistance”; entenc que Hessel s’indignés pel colonialisme a Algèria als seixanta; entenc que Hessel s´indigni per la situació actual a Palestina...La capacitat d’indignar-se es un tret diferencial de cadascú basat en l’empatia cap als altres. Hessel és molt empàtic, però el jovent d’avui en dia és individualista, només pensa en grup quan el joc de la play permet un multijugador.

En tercer lloc, una revolta a escala mundial com proposa Hessel, mai podrà ser per la via pacífica. És més, cap revolta popular contra el sistema establert, avui en dia, pot ser pacífica; podrà ser més o menys bel•licosa, però pacífica mai. L’única revolució popular pacífica que conec ha estat la Revolució dels Clavells a Portugal i el motiu va ser perquè l’exèrcit es va posar del costat del poble i va deixar de seguir les ordres de Salazar. La gent es creu que per anar a votar cada 4 anys i canviar el vot de la darrera vegada que va votar, ja fa política, ja fa una insurrecció. La política es fa en el dia a dia i, insisteixo en aquest blog en que el sistema democràtic actual s´ha carregat la política i l´ha marginat a votar cada quatre anys i prou.

En quart lloc, les revoltes populars al Magreb han contribuït a que el llibre es vengui com xurros, però no perdem de vista que una cosa és una revolució del poble contra el dictador que els ha estat governant durant anys, i un altre cosa és una insurrecció contra el sistema establert (econòmic, social, de gènere...).

Ara que acabo l´article, veig que el Pau també ha escrit sobre el tema...us deixo l´adreça.

1 comentari: